office@amm.co.me +382 67 933 000

Danijela Milić – glavna menadžerica HUM-CROMA-e

SNAGA NETWORKINGA

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA prvo je nezavisno nacionalno strukovno udruženje koje već 31-u godinu kontinuirano radi na unaprjeđenju javnog digniteta menadžerske struke, poduzetničke kulture i ukupnih upravljačkih kapaciteta hrvatskoga gospodarstva.

Prije nešto manje od godinu i pol dana, imenovanjem za glavnu menadžericu, preuzela sam operativno vođenje Udruženja.

HUM-CROMA, za razliku od brojnih ostalih gospodarskih udruženja koja djeluju na području Hrvatske, u fokus svoga djelovanja ne stavlja  tvrtku, već menadžera ili poduzetnika kao osobu koja  putem svojih upravljačkih vještina, svoje kreativnosti, svoje osobnosti, energije, strasti za stvaranjem i uspjehom te spremnosti prihvaćanja rizika, postaje generator društvenih promjena. Iako je društvo svjesno važnosti menadžera,  u isto vrijeme ne daje dovoljno priznanja profesiji koja je teška i zahtjevna, i ono što mi vrlo dobro znamo, rizična i odgovorna. Stoga ovakva Udruženja kao što je CROMA, i kao što je AMM, moraju djelovati i jače i bliže na poticanju poduzetništva i promoviranju menadžera ističući i nagrađujući one koji svijetle i ističu se svojim moralom, radom, snagom i odvažnošću u ovoj zahtjevnoj ulozi lidera u gospodarstvu.

Osim promoviranja tu je naravno i ona možda ključna uloga ovakvog Udruženja, a to je povezivanje. Bez povezivanja i umrežavanja ne možete ostvariti maksimum za svoje poslovanje, bilo kao poduzetnik bilo kao menadžer. Stoga CROMA nastoji kroz redovita okupljanja kao što su  panel diskusije, neformalna druženja članova, povezivanje s drugim asocijacijama, organizacijom nacionalnih i međunarodnih kongresa, omogućiti razmjenu iskustava i znanja, ali i jednostavno stvoriti bolje, čvršće i kvalitetnije odnose među gospodarstvenicima kako bi  njihova buduća poslovna suradnja, bazirana na neformalnom druženju, imala bolju održivost i povjerenje.

Kroz Udruženje želimo ispričati dobre priče gospodarstvenika i približiti ih široj javnosti, želimo osvijestiti neophodnost kontinuiranog obrazovanja na svim razinama menadžmenta koje je temelj konkurentnosti, želimo  istaknuti primjere dobrog uvođenja politike različitosti u poslovne sustave i razbijati predrasude kako se ili zašto nešto ne može, želimo da se naši mladi menadžeri ne zadovoljavaju prosječnošću, da uče  kroz mentorstvo i inspirativne lidere, a nadasve želimo ohrabriti i podržati žene koje grade svoju karijeru da ne  zastanu u svom profesionalnom razvoju.

Osobno sam se, kao žena i majka, tijekom svoje 14-ogodišnje menadžerske karijere u telekomunikacijama te 6-ogodišnje poduzetničke karijere u turizmu i nautici suočila s čestim prekretnicama i dugotrajnim razmišljanjem o ispravnosti ovog ili onog puta, često s prevelikom  dozom samokritičnosti, strahom od balansiranja između posla i majčinstva te i dalje, vrlo često,  poslovnim ili privatnim  okruženjem koje na razne načine to otežava… No gledajući i uzimajući za primjer one žene koje su u svemu tome uspijevale, nastavljala sam dalje te mi je velika želja i putem ovog Udruženja isticati žene koje su uspješne, omogućiti prijenos njihovog iskustva ne samo na druge žene nego i na muškarce te potaknuti i njihovo uključivanje kako bismo zajedničkim snagama, polako ali sigurno stvarali okruženje koje je poticajno i ohrabrujuće  za sve.

I za sam kraj predstavljanja CROMA-e i mene osobno, želim se osvrnuti na suradnju Asocijacija menadžera Crne Gore i Hrvatskog udruženje menadžera i poduzetnika. Mislim da se možemo pohvaliti dugom i plodnom suradnjom temeljem koje su realizirani brojni zajednički projekti, kvalitetna poznanstva te bekompromisno podrška obiju strana. Vjerujem da postoji izuzetna volja i želja  AMM i CROMA-e da ustrajemo u budućim zajedničkim projektima, da se i čvršće i bolje povežemo s drugim regionalnim Udruženjima menadžera te putem Asocijaciju menadžera Jugoistočne Europe postavimo visoke ciljeve za intenzivniju regionalnu suradnju i krenemo u njihovu realizaciju. Sigurna sam da ćemo u tome i uspjeti.

Share this: