office@amm.co.me +382 67 933 000

Formiran Odbor za digitalnu transformaciju: “Neophodan je prelazak crnogorskih kompanija na digitalno poslovanje”

Realizujući svoje strateške aktivnosti na poslovima promovisanja dobrih i neophodnih menadžerskih vještina praćenjem razvojnih trendova u svim sferama društvenog i privrednog života, a koristeći sinergiju postojećih i dostupnih znanja iz oblasti ICT-a i digitalne ekonomije, Izvršni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore donio je odluku o formiranju Odbora za digitalnu transformaciju.

Zadatak Odbora je da realizuje aktivnosti u cilju promovisanja digitalne transformacije i edukacije menadžera i ostalih donosilaca poslovnih odluka. Odbor će kontinuirano djelovati u pripremi crnogorskih kompanija za neminovni prelazak na digitalno poslovanje. Akcionim planom predviđene su aktivnosti na edukaciji, razmjenjivanju iskustava i znanja o benefitima tehnologija organizovanjem predavanja, radionica, obuka, panela, okruglih stolova i drugih aktivnosti, kao i promovisanje istih u medijima u cilju upoznavanja šire javnosti sa idejama i vrijednostima digitalne transformacije.

Za predsjednika Odbora za digitalnu transformaciju  izabaran je Vladan Tabaš, dipl.ing, genaralni direktor ČIKOM d.o.o. informatički iženjering, dok su za članice i članove ovog tijela AMM-a izabrani:

  • MSc Sanja Laban, dipl.ecc, izvršna direktorica VISOL d.o.o.
  • MSc Jelena Milojković, diplomirani matematičar, izvršna direktorica ZZI d.o.o.
  • Aleksandra Radojević, direktorica sektora za strategiju i rizik Mtel d.o.o.
  • Msc Dražen Raičković, dipl.ecc, izvršni direktor Finance Plus d.o.o.
  • Stevan Ljumović, dipl.ing, samostalni ICT konsultant
  • Sc. Dmitar Ćulafić, BSc. Deloitte Touche Tohmatsu Services, Inc., menadžer (Enterprise Risk Services).

Za sekretara Odbora imenovana je Katarina Savković, Office Manager u AMM-u.

AMM smatra da digitalna transformacija ne može da prevaziđe ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje. Smatra se da će zemlje koje ne uskoče makar u poslednji vagon digitalne transformacije i ne prihvate zakone četvrte industrijske revolucije, dodatno zaostati u razvoju dugoročno izgubivši šansu za prikjučak razvijenima. Rezultati analiza tržišta (IDC, 2017) predviđaju da će za 5 godina trećina preduzeća biti egzistencijalno ugrožena od strane svojih konkurenata ukoliko se digitalno ne transformišu.

Posebno važan segment digitalne transformacije je digitalna ekonomija, odnosno digitalno poslovanje kompanija. Digitalizacijom preduzeća povećava se njihova efikasnost, produktivnost i profit kao konačni cilj poslovanja. Digitalna transformacija podrazumijeva promjenu strategije poslovanja u skladu sa konstantnim digitalnim progresom koji omogućava smanjenje troškova, povećanje profitabilnosti i zadovoljstva kupaca.

U skladu sa odlukom Izvršnog Odbora AMM-a, Odbor za digitalnu transformaciju je održao konstitututivnu sjednicu na kojoj je donio Akcioni plan.

Vladan Tabaš, predsjednik ODT-a

Share this: