office@amm.co.me +382 67 933 000

Ivana Đurović – generalna menadžerka hotela Ramada

MENADŽMENT U FAZI OPORAVKA I MOTIVACIJA

Ivana Đurović je generalna menadžerka hotela Ramada Podgorica. Hotel Ramada Podgorica je dio Savana sistema u Crnoj Gori koji već šest godina posluje u Crnoj Gori. Savana sistem je član Asocijacije menadžera Crne Gore već šest godina.

Period oporavka nakon kriznog perioda najčešće obilježava niz strateških aktivnosti, timski rad i dobro uvremeno planiranje aktivnosti. Timski rad zaslužuje poseban akcenat, jer predstavlja srž djelovanja korporativnog upravljanja. Prožimanje i sagledavanje projekata iz različitih uglova, poslovna analiza, planiranje i uvremenjavanje dio su aktivnosti koje članovi poslovne zajednice razumiju, jer podsjećaju na dnevne rutine. Strateške aktivnosti: planiranje, finansije, marketing i komunikacija, segmenti su koji predstavljaju dugoročne i kratkoročne aktivnosti poslovnih timova.

Izazov koji poslovni timovi prolaze nakon ozbiljne krize uzrokovane višom silom idealan su period kako za dovršavanje zaostalih poslova, unaprijeđenja na polju digitalizacije i usluga, tako i na kreiranju novih proizvoda i usluga koje imaju za cilj osnaživanje. Snaga poslovnog tima leži u transformativnom odnosu prema nenadnim, neplaniranim okolnostima koje se koriste za osnaživanje kako tima, tako i pažljivog planiranja sanacije i oporavka. Najbolja metafora oduvijek je dizanje ptice Fenix iz pepela.

Iskustvo prethodnog perioda je pokazalo da ključ oporavka jeste dobra interna komunikacija, saradnja i timski rad svih sektora koji utiču na kreiranje poslovnog rezultata. Interna komunikacija koja teče brzo i efektno, te se informacije od značaja dijele sa svima, jeste ključ efektnog timskog rada. Iskustvo pokazuje da saradnja između timova biva osnažena aktivnostima izgradnje timova i nizom neformalnih aktivnosti koje osnažuju interpersonalne odnose i snažan su motivator buduće saradnje timova.

U prilog svemu navedenom mogu podijeliti primjere iz godine oporavka koja je iza nas: bolji poslovni rezultat koji su donijeli timovi hotela Ramada Podgorica i prestižna nagrada za najbolju menadžerku prodaje, Svetlanu Goranović (inače, članicu Odbora za mlade i inovacije u AMM-u) od strane Turističke organizacije Podgorice.

Share this:

Andjela Radosavovic