office@amm.co.me +382 67 933 000

Jelena Vuletić – osnivačica Balance to Business i članica Upravnog odbora Hipotekarne banke

SNAGA PROMJENE

Mnogim ljudima je neobično da neko ko je par decenija u bankarstvu radi ujedno kao kouč i edukator. Razumijem ih, ali meni lično ta neuobičajenost nije strana. Naprotiv.

Kroz višedecenijsko korporativno bankarsko iskustvo svjedočim izazovima poput nepovjerenja, neusklađenosti u komunikaciji, nedostatka aktivnog slušanja i postavljanja otvorenih pitanja, nefokusiranosti ka rješenju, pukog izvršavanja zadataka kao i odsustvu jasno definisanih akcionih koraka.

Upravo iz tog razloga posvetila sam se koučingu i edukaciji, kako bih došla do rješenja gore navedenog. Koji je prvi korak koji trebate napraviti?

Uvijek treba krenuti od vrijednosti. A zašto je važno prvo to uraditi?

Vrijednosti su jedinstvena forma izražavanja i povezivanja koja čovjeka ispunjava više od bilo čega drugog. One djeluju kao njegov “životni kompas” i usmjeravaju ka životnoj istini. Kada svoje vrijednosti poštujemo i uvažavamo svakodnevno i dosljedno, jedino tada imamo doživljaj dobrog i ispunjenog života.

Vrijednosti su osnova za razvoj kako pojedinca tako i tima. Vrijednosti podržavaju ono ko smo danas, a ne ono što želimo da budemo i ne ono što mislimo da treba da budemo. Vrijednosti nijesu moranje, fantazije ili želje. Otkrivanje vrijednosti je izuzetno korisno te zato i pišem danas o njima.

Koliki im značaj pridajem, govori i to da prvo što sam uradila kada sam osnovala firmu Balance to Business bilo je da ih definišem. Kao ključne vrijednosti koje želim da promovišem odabrala sam: poštovanje, povjerenje, rezultat, etičnost, pristupačnost i upornost.

Koncepti koje vrijednosti predstavljaju obično se mogu obuhvatiti jednom riječju ili kratkom frazom. Naravno, mogu biti pozitivne, ali nažalost i potencijalno ograničavajuće. Pozitivne vrijednosti kao što su prijateljstvo, povjerenje i kreativnost, pomažu nam da se povežemo sa drugima i damo pozitivan doprinos društvu. Potencijalno ograničavajuće kao što su krivica, birokratija i potraga za statusom čine upravo suprotno.

Voljela bih da se kratko osvrnem i na razliku između filozofskih i praktikovanih vrijednosti. Filozofske su one za koje smatramo da su važne, ali kojima nismo posebno posvećeni. Dobar primjer filozofske vrijednosti je svjetski mir. Sigurna sam da vjerujete da je svjetski mir veoma važan i podržavate ga, ali ne morate nužno da ulažete vrijeme, novac ili energiju da biste živjeli ovu vrijednost. Sa druge strane, postoje vrijednosti u koje smo spremni da uložimo vrijeme, novac ili energiju. Na primjer: znanje. Ulažite u razne vrste unaprjeđivanja, čitajte i budite radoznali.

Slikovito bih to ovako objasnila: vrijednosti su kao neke zaštitne ograde koje nam služe da ostanemo na pravom putu kada slijedimo svoje vizije i ciljeve. 

Moja glavna inspiracija bila je želja i potreba da utičem i budem podrška u procesima promjene na bolje kroz koje svako od nas prolazi pojedinačno, a onda i sa timom. Koučing podrazumijeva kreativan proces između klijenta (pojedinac, tim, organizacija) i kouča u kojem se, u sigurnom okruženju, odvija usklađivanje strateških i operativnih cilljeva organizacije sa ciljevima pojedinca. Kroz implementaciju koučinga u kompanijama, gledam da podižem svijest o tome koliko je važan rad na sebi, a u isto vrijeme i naglasim doprinos koji možemo dati timovima u kojima radimo. Ističem da je od izuzetne važnosti, kako za tim tako i za lidere koji vode timove, da žive vrijednosti u biznis okruženju. Jedna od uloga kouča jeste da pomogne u identifikovanju vrijednosti, ne samo jedne osobe već cijelog tima. Timovi su ključ uspjeha svake kompanije, naravno uz lidera koji podržava taj tim koji mu je dat na povjerenje. Efekti timskog koučinga su povećanje efikasnosti tima, jači timski duh i motivacija, unaprjeđenje komunikacije između članova tima ili timova, osvješćivanje grupnog identiteta i vrijednosti, povezivanje sa vizijom i razumijevanje cilljeva tima, uspostavljanje ili povećanje povjerenja između članova tima i osjećaj odgovornosti za ostvarivanje rezultata i boljih performansi.

Moje iskustvo u radu sa klijentima pokazuje da pojedinci najčešće napuštaju kompanije ne zbog novca, već zbog činjenice da njihove vrijednosti nisu usklađene sa vrijednostima kompanije. Šteta, jer vjerujem da svaki pojedinac može dati ogroman doprinos timu. Ipak svako od nas posjeduje različite kvalitete i treba ih pokazati i koristiti, zarad boljitka i napretka svih nas.

Mnogo je moćnih pitanja u vezi sa vrijednostima. Recimo, Šta biste konkretno mogli da promijenite pa da lično i profesionalno budete usklađeni sa vašom najdubljom vrijednošću? ili Možete li navesti tri akciona koraka koja bi vam najviše pomogla u usklađivanju vaših vrijednosti sa zacrtanim rezultatom?

I na samom kraju, voljela bih da zastanete na trenutak i zapitate se koje su ključne vrijednosti kompanije u kojoj radite i kako se one reflektuju u vašem biznis okruženju. Onoga trenutka kada krenete da ih zaista osjećate i živite, dovešćete sebe do istinskog ispunjenja i zadovoljstva rezultatima rada.

 

Share this: