office@amm.co.me +382 67 933 000

Održan panel pod nazivom “Digitalna ekonomija: Sad ili odmah?” u okviru Infofest-a

U organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore i Odbora za ICT Privredne komore Crne Gore u petak 05.10. održan je panel na temu DIGITALNA EKONOMIJA: Sad ili odmah?

Dilema bez dileme i imperativ digitalne sadašnjosti i budućnosti. Panel koji je organizovan u okviru programskih sadržaja Međunarodnog festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2018. u Budvi, imao je za cilj da potvrdi ili ospori ovu konstataciju. Panelisti su bili eksperti u oblastima od značaja za digitalnu transformaciju, odnosno digitalnu ekonomiju:

– prof. Dr Vujica Lazović, profesor na Ekonomskom fakultetu i ambasador Crne Gore u Sloveniji, bivši ministar za informaciono društvo i telekomunikacije i autor knjige Digitalna ekonomija;

– Radoje Cerović, poslovni konsultant, stručnjak za psihologiju komunikacije, klinički psiholog i

– Dejan Abazović, Državni sekretar u MJU i expert u domenu informatike sa  širokim spektrom znanja iz oblasti digitlne transformacije.

Posebno važan segment digitalne transformacije je digitalna ekonomija, odnosno digitalno poslovanje kompanija. Digitalizacijom preduzeća povećava se njihova efikasnost, produktivnost i profit kao konačni cilj poslovanja.

Panelisti su iz svoje perspektive dali odgovore li smo spremni da zakoračimo putem digitalne ekonomije i zašto još uvijek nismo, da li ćemo uhvatiti “poslednji vagon” na ovom putu? Svi panelisti su se složili da ne smijemo i da se moramo uključiti i SAD  i ODMAH. Cilj panela bio je i da istakne sve razvojne i sociološke aspekte koji nas ubrzavaju ili sputavaju na putu ka digitalnoj ekonomiji i stimuliše učesnike da aktivno promovišu aksiom njene neporecivosti i neophodnosti.

Profesor Lazovic je prisutnima izložio principe digitalne ekonomije, naš položaj u digitalnom svijetu i uporedio stanje u Crnoj Gorinsa Slovenijom u kojoj je trenutno ambasador, a koja je regionalni lider digitalne transformacije.

Radoje Cerović je pokušao da prisutnima približi razloge crnogorskog tradicionalizma i sporijeg prihvatanja digitalnih promjena,  Dejan Abazović je govorio o planovima državne uprave vezanim za uvođenje i standardizaciju e-servisa, nacionalnog identifikacionog dokumenta itd.

Ocjena svih prisutnih je da je panel ispunio očekivanja i dokazao imperativ puta u digitalnu ekonomiju. Ocjena prisutnih je da je neophodno nastaviti sa sličnim sesijama jer je otvoreno jako mnogo pitanja iz ove oblasti od kojih svaka može biti zasebna tema.

ODT AMM-a i ICT Odbor PKCG će se i u narednom periodu posvetiti organizaciji sličnih dešavanja.

Share this: