office@amm.co.me +382 67 933 000

INFOFEST 2019 – PKCG i AMM organizatori panela “Digitalna transformacija – koliko nam je stalo?”

Panel pod nazivom DIGITALNA TRANSFORMACIJA: Koliko nam je stalo? koji organizuju Odbor za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore i Odbor Udruženja za ICT Privredne komore Crne Gore. Panel će biti održan u utorak, 1. oktobra u okviru programskih sadržaja Međunarodnog festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2019, u Budvi, u Staklenoj Sali hotela Avala. Početak panela je u 16.00 h, a predviđeno trajanje je 90 minuta.

Panelisti su eksperti iz oblasti od značaja za digitalnu transformaciju, odnosno digitalnu ekonomiju:

–        prof. Dr Božo Krstajić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu,

–        Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja AD,

–        Zoran Stanišić, direktor Sektora za tehniku u M:tel d.o.o.,

–        Stevan Ljumović, načelnik odjeljenja za integralni zdravstveni informacioni sistem u Ministarstvu zdravlja

Panelisti treba da odgovore na dilemu „Koliko nam je stalo“, sagledavajući napore i rezultate koje kao društvo ulažemo i postižemo da bi Digitalna transformacija u Crnoj Gori bila uspješna, svako iz djelokruga svojih aktivnosti i dugogodišnjeg iskustva u ICT-u.

“Digitalna transformacija – koliko nam je stalo?“ – dilema koja iznenađuje – pa valjda je jasno da nam je stalo – bio bi očekivani odgovor na ovo pitanje. Ipak, čini se da u domenu digitalne transformacije napredujemo sporije od potrebne dinamike i to u vrijeme kada ona postaje uslov razvoja i napretka svakog društva. Spori napredak u svijetu digitalne transformacije zapravo je nazadovanje. Da li nam je stalo?  Koliko se zaista trudimo na svim poljima od kojih zavisi stepen razvoja i dinamika promjena digitalne transformacije? Kakva nam je neophodna informatička i telekomunikaciona infrastruktura? Da li nam je pravni okvir adekvatan i da li normativno pratimo standarde i dinamiku promjena u digitalnom svijetu? Koliko državna uprava doprinosi digitalnoj transformaciji društva? Da li su svi segmenti našeg društva, od čovjeka kao jedinke, preko državne uprave do privrede dovoljno informisani, edukovani i zainteresovani za ove procese? Koliko se naš obrazovni sistem uspješno prilagođava brzim promjenama u informatičkoj (r)evoluciji koja se dešava oko nas i da li kreiramo obrazovne profile koji mogu adekvatno odgovoriti zahtjevima digitalne transformacije? Koliko smo spremni da se mijenjamo i prilagođavamo digitalnoj tranformaciji kao jedinke i kao društvo, da li se dovoljno i organizovano investira u digitalizaciju procesa? I konačno – kakav nam je IT sektor, kojom energijom i znanjima raspolaže i da li je to dovoljno da sopstvenim snagama odgovorimo tehnološkim zahtjevima digitalne transformacije?

Mnogo je pitanja na koja će panelisti pokušati da odgovore. Jasno je da digitalna transformacija kao evolutivni proces mijenja ustaljeni način života i poslovanje primjenom digitalnih tehnologija i da unosi kulturološke, sociološke i ekonomske promjene u naše živote.

 

 

Share this: