office@amm.co.me +382 67 933 000

Održan panel pod nazivom „Security u svijetlu digitalne transformacije“, u organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a

Održani panel Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a bilježi veliku posjećenost predstavnika privatnog i javnog sektora, što je potvrdilo značaj i aktuelnost teme. 
Kroz učešće i interakciju sa prisutnima, svoje stavove i primjere iz prakse iznijeli su: Dejan Tomović – načelnik ICT Agencija za Nacionalnu Bezbednost; Zoran Stanišić – tehnički direktor m:tel; Aleksandar Vratonjić Gligorijević – licencirani konsultant za digitalnu transformaciju; Dmitar Ćulafić – security ekspert – RA Manager Deloitte; moderator Dragoslav Kenjić – security ekspert, CTO Čikom.
Fotografijama vam prenosimo djelić atmosfere a u nastavku izdvajamo sledeće zaključke skupa:
1. Digitalna tranformacija je proces u koji su aktivno uključeni svi društveni i privredni subjekti i osnov je za povećavanje globalne konkurentnosti i uspješnosti kompanija, kao i razvoj društva u cijelini. Preporuka je da svaka kompanija pristupi izradi vlastite Strategije digitalne transformacije kompanije.
2. Potrebno je intezivirati aktivnosti u cilju podizanja nivoa svijesti i bezbjednosne kulture, na svim nivoima, vezano za bezbjednosne izazove i prijetnje koji prate Digatlnu trasformaciju (povećana izloženost Sajber napadima) kroz različite oblike edukacija.
3. Bezbjednosne izazove i prijetnje je potrebno tretirati sistemski i sveobuhvatno, najbolje kroz implementaciju odgovarajućih standarda informacione bezbjednosti, pri čemu treba uključiti:
• Kvalitetan nivo koordinacije sa državnim organima, međusobnu koordinaciju između kompanija, koordinaciju sa pružaocima usluga i podrške za IT i Security servise.
• Realizaciju osnovne i stručne edukacije (menadžeri, IT profilisani zaposleni, svi ostali zaposleni).
• Izradu kompanijskih normativa informacione bezbjednosti (politika, procedura, pravilnika).
• Analizu informacionih rizika ključnih dobara kompanija i organizacija.
• Implementaciju fizičkih, tehničkih sistema zaštite informacionih sistema kompanija i organizacija.
• Obezbjeđenja kontinualnog monitoring sistema, kao i periodično testiranje informacionih sistema kompanija i organizacija u cilju smanjenja rizika informacione bezbjednosti i pravovremenog odgovora na vektore napada.
4. Dorada zakonske regulative u cilju jasno definisanih smjernica i obaveza svih korisnika i davaoca informaciono komunikacionih usluga.

FOTOGRAFIJE

Video zapis sa jutarnjeg gostovanja gdina Budimira Raičkovića i gđe Marije Rašete Vukosavljević