office@amm.co.me +382 67 933 000

Poslovna zajednica podržava članstvo CG u EU, zajednički zadatak – podići konkurentnost

Održana svečanost uručenja godišnjih nagrada AMM-a

Poslovna zajednica podržava članstvo CG u EU, zajednički zadatak – podići konkurentnost

Po mnogima centralni poslovni događaj godine, dodjela godišnjih nagrada najuspješnijim menadžerima/kama i preduzetnicima/cama godine, je opravdao taj epitet. Skupu je u ime pokrovitelja Vlade Crne Gore prisustvovao potpredsjednik dr Dritan Abazović, a obilježilo ga je prisustvo predstavnika poslovnih organizacija, crnogorskih kompanija, diplomatskog kora i medija. Prisutnima se u ime Asocijacije menadžera obratio njen predsjednik gdin Raičković koji je između ostalog istakao:

„Izuzetna je privilegija da vam se obratim i da vidim ovoliku snagu i svjetlost poslovne zajednice.

Istina je da je prošla godina bila godina izazova, prepuna problema, u zdravstvu, politici i naravno ekonomiji. Rekao bih po onoj narodnoj „nećemo da se bavimo politikom ali ona nas ne pušta“. Jako je bitno da kažem da je 2020. godina dala šansu ljudima koji imaju dovoljno srca i hrabrosti. Ovdje su danas neki koji su pravi primjer kako se i krize mogu prevladati.

Prošla godina nam je dala jasnu sliku gdje su nam zablude, a gdje potencijali u ekonomiji. Mislim da svi treba da izvučemo pouke i da je ključna stvar koju je poslovna zajednica pokazala, ma koliko nas ponekad kritikovali, ogromna doza humanosti, empatije i zato sam posebno ponosan što su i današnji dobitnici nosioci takvog aktivizma i humanosti. Donosioci odluka ne mogu donositi odluke a da ne konsultuju poslovnu zajednicu.  

Imali smo zdravstvenu, političku i ekonomsku krizu, vakcinu su izmislili, možda ćemo iz zdravstvene da izađemo, ali još uvijek imamo i ekonomsku i političku krizu. 70% i više građana Crne Gore traži od donosioca odluka i svih nas zajedno, da idemo ka EU. Prilično sam siguran da 90% poslovnog svijeta podržava put Crne Gore ka EU, ali ne zato što nas tamo čeka bajka, već standardi, stabilnost i ogroman izazov i to je nešto što može CG ovako jedinstvenu i lijepu dovesti na pravi put.

Posebno je bitno istaći koji je zajednički cilj iz ugla i ekonomije i društva, a to je podizanje naše konkurentnosti. Asocijacija menadžera je od svog osnivanja davala konstruktivne i konkretne ideje, a današnja posjeta i ovolika podrška privrede je pokazatelj gdje smo sada. Krenula je grupa od 15 ljudi koja nije imala nikakvu skrivenu agendu osim da Crnu Goru nauči šta je to znanje, jer kada bi imali više znanja, imali bi više razumijevanja i jedinstva.

Na kraju želim da posebno čestitam dobitnicama i dobitnicima. Ono što je posebno interesantno i želim da istaknem da će danas 5 žena primiti nagrade, ne zato što su žene nego što su bile najbolje u 2020. godini.

Svima vama koji ste dobitnici i dobitnice nagrada, želim da vas ova nagrada još više stimuliše, da ovaj dan u svojoj karijeri pamtite kao dan kada vam je struka rekla „Hvala, svaka vam čast, aferim, zaslužili ste, srećno!“

 U ime Vlade Crne Gore prisutnima se obratio potpredsjednik dr Dritan Abazović koji je naveo:

„Crne Gore nema bez zdravog biznisa. Jedino fer biznis može od Crne Gore da napravi vrlo uspješnu državu koja može velikim koracima da korača prema EU i da stvara društvo blagostanja. Ovo je zemlja velikih mogućnosti i neiskorišćenih šansi“, naveo je potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović na otvaranju svečane dodjele nagrada najuspješnijim menadžerkama/ima i preduzetnicama/ima za 2020. godinu.  Potpredsjednik Abazović je naglasio da je ovo pravo mjesto da se pošalje poruka da je Crnoj Gori potrebno da fokus sa pogrešnih tema okrene na prave, tema kojima se bavi savremeni svijet, kao što su investicije, inovacije, digitalizacija, mobilnost, napredak, zdravi turizam i ekologija.

Svima koji rade fer biznis u Crnoj Gori treba reći „hvala“. Svima koji plaćaju poreze i dažbine, čuvaju kredibilitet sistema, finansijsku održivost i čine mogućim da Crna Gora ide naprijed, naglasio je potpredsjednik Vlade Abazović.  Abazović je naznačio da će uručene nagrade biti podsticaj za sve dobitnike da još više i bolje rade u korist Crne Gore i sopstvenih biznisa.  „Raduje me što među dobitnicima ima puno žena. One su pravi upregaoci jedne nove, moderne i razvijene Crne Gore. Neka uspije Crna Gora, neka uspije biznis“, zaključio je potpredsjednik Vlade Abazović.“

Godišnje nagrade AMM-a su uručene sledećim laureatkinjama i laureatima:

Aleksandar Tomović, izvršni direktor/osnivač kompanije Panevivo d.o.o. Podgorica – Preduzetnik godine;

Sanja Gardašević, izvršna direktorica kompaniije Alicorn d.o.o. Podgorica – Menadžerka godine u mirko preduzećima;

Marko Vujović, izvršni direktor kompanije Meat Group d.o.o. Cetinje – Menadžer godine u mikro preduzećima;

Marijana Kadić Bojanić, izvršna direktorica TV Vijesti i Daily Press-a d.o.o. Podgorica- Menadžerka godine u malim preduzećima;

Ranko Vukasović, izvršni direktor kompanije Imlek Boka d.o.o. Kotor – Menadžer godine u srednjim preduzećima;

Nikola Tripković, izvršni direktor kompanije Coca Cola Hellenic Crna Gora d.o.o. Podgorica – Menadžer godine u srednjim preduzećima;

Tijana Milačić, izvršna direktorica kompanije Agrarija d.o.o. Podgorica – Mlada menadžerka godine;

Branislava Maja Vukčević, izvršna direktorica Sektora za korporativno upravljanje CKB a.d. – Menadžerka godine u oblasti korporativnog upravljanja;                     

Career team d.o.o. Podgorica a Gi Group Company – Kompanija godine za trening i edukaciju menadžera.

Specijalno priznanje Digitalni lider za 2020. godinu dodijeljeno je Crnogorskoj komercijalnoj banci, dok je posebno priznanje za humanost i društveno odgovorno poslovanje dobio Goran Đurović, izvršni direktor kompanije Cerovo.