office@amm.co.me +382 67 933 000

Uručene nagrade najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima

Nagrade Asocijacije menadžera Crne Gore najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima u 2016. godini uručene su 27. aprila, na glamuroznoj svečanosti koja je organizovana u hotelu „Hilton“.

Ceremoniji dodjele nagrada  je prisustvovalo 250 zvanica, među kojima su bili najuspješniji menadžeri u Crnoj Gori, predstavnici države, diplomatskog kora, lokalne uprave, privrede, nauke, kulture, poslovnih organizacija, članovi i prijatelji Asocijacije menadžera, te veliki broj  predstavnika medija.

Izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika godine dobio je podršku Vlade Crne Gore, Privredne komore, Unije poslodavaca, Savjeta stranih investitora i Uprave za kadrove.

Riječ predsjednika Asocijacije menadžera Crne Gore

“Poštovane dame i gospodo, predstavnici Vlade, diplomatskog kora, poslovnih organizacija, članovi i prijatelji Asocijacije menadžera, predstavnici medija,

Danas je privilegija obratiti se svima Vama, a posebno najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima u prethodnoj godini.

Iako je ovo prilika da se slave rezultati i uspjesi, ne mogu da se ne osvrnem na uslove u kojima se poslovalo.

2016. godina je prvenstveno u fokusu imala politička dešavanja, tako da je po nama to bila godina u kojoj privreda nije poslovala u stabilnim uslovima. Možda je to i jedna od godina koju bi mogli okarakterisati kao godinu koju su pojeli političari, a svi su izgledi da i ova može ponijeti takav epitet. Kada se tome dodaju i uslovi u regionu, nikako se ne može reći da poslujemo u stimulativnom ambijentu. Zbog svega, rezultati koje su ostvarili današnji laureati ali i drugi privrednici, vrijedni su pažnje i respekta.

Nije mali broj privrednika koji jednostavno ne žele, u atmosferi socijalne demagogije, da potenciraju rezultate koje ostvaruju. Izgleda da smo još daleko od toga da slavimo uspjeh i nažalost mnogo više pažnje posvećujemo negativnim primjerima nego pozitivnim tj. onima koji bi mogli biti primjer drugima šta znači znanje, pregalaštvo, posvećenost i preduzetništvo.

Čini nam se da je žiri odradio dobar posao, na čemu svim članovima žirija čestitam, a da smo mi kao organizacija postigli onaj cilj koji smo željeli, a to je da skrenemo pažnju javnosti na one koji upravljaju i stvaraju novu vrijednost.

Podaci koji smo čuli o ostvarenim prihodima, investicijama, broju zaposlenih, filantropskim aktivnostima laureata, svakako da zavređuju pažnju.

Ovo je dan najuspješnijih i biće dovoljno vremena i prostora da Asocijacija iznese svoje stavove o poslovnom ambijentu, ali možda nije na odmet reći da od onih koji kreiraju i utiču na poslovni ambijent, tražimo da što manje koriste izraze “pokušaćemo” i “trudićemo se”, a mnogo više izraz “uradili smo”.

Crnoj Gori su potrebni lideri pri čemu najmanje mislimo na politiku, jer se u toj oblasti, čini se, rađaju iz dana u dan. Potrebno je da stvaramo i promovišemo lidere u poslovnom smislu koji imaju znanja, kompetentnost, energiju, preduzetnički duh i koji mogu i hoće da posluju u ovako izazovnim vremenima i na taj način doprinose svojim porodicama i zajednici u kojoj žive.

Ne mogu da se ne osvrnem na jedan interesantan detalj. Naime, pojedinačno zaposleni su predlagali svoje kolege menadžere ili preduzetnike, ali iako je konkurs bio otvoren za javnost od strane sindikalnih organizacija nije došao ni jedan prijedlog. Postavlja se pitanje – da li za one koji traže bolje uslove rada ne postoji ama baš ni jedan poslodavac, menadžer ili preduzetnik kojeg treba predložiti ili ih to ne zanima? Mi mislimo da postoji.

Veoma smo glasni kada treba kritikovati i sve je to u redu, ali zar treba ćutati ukoliko postoje pozitivni primjeri?

Ovaj konkurs je prema strukturi prijedloga i prihvaćenim kandidaturama indirektno ukazao i na neke slabosti crnogorske privrede, npr. veoma malu zastupljenost žena u preduzetničkim vodama i na visokim menadžerskim pozicijama, naglašen neravnomjeran regionalni razvoj, pa je gro prijedloga bio iz centralnog i južnog dijela Crne Gore. Takođe evidentan je nedostatak prijedloga iz oblasti proizvodnje i poljoprivrede.

Ono što nas raduje jeste da je “Izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika godine” dobio podršku šire poslovne zajednice, iskazan kroz učešće u žiriju najviših predstavnika Privredne komore, Unije poslodavaca, Savjeta stranih investitora, na čemu se ovim organizacijama posebno zahvaljujemo.

Drago nam je da je i Vlada Crne Gore pokrovitelj ovog Izbora.

Na kraju dozvolite mi da u ime Asocijacije menadžera Crne Gore i svoje ime, laureatima uputim najiskrenije čestitke i iskažem poštovanje za rezultate koje su ostvarili, uz želju da nastave sa uspjesima na poslovnom i ličnom planu.

Molim Vas da svi ustanete I gromkim aplauzom pozdravite dobitnike jer su oni to zaista zaslužili! “

Dobitnicima nagrada i gostima se na svečanosti  u ime Vlade koja je pokrovitelj događaja, obratila ministrica ekonomije gđa Dragica Sekulić.

Laureati

Nakon sprovedenog Javnog konkursa za “Izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika 2016. godine”, na koji je Asocijaciji menadžera Crne Gore pristiglo 156 prijedloga, od čega je prihvaćena 91 kandidatura, Upravni odbor AMM-a je prihvatio prijedlog stručnog žirija i donio odluku  da dodijeli godišnje nagrade AMM-a u sljedećim kategorijama:

 • Preduzetnik godine, dvije ravnopravne nagrade i to: Hilmija Franca, generalni direktor Meso-prometa i Gojko Bajović, generalni direktor Okov-a;
 • Najbolja institucija za obrazovanje i edukaciju menadžera – Ekonomski fakultet Podgorica.
 • Menadžer godine u javnim institucijama, ustanovama i lokalnim upravama – Nebojša Kavarić, direktora JZU Dom Zdravlja Podgorica;
 • Menadžer godine u preduzećima koja su u većinskom vlasništvu države – Dragan Laketić, predsjednik odbora direktora CES;
 • Nagrada za životno djelo – Milan J. Perović, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta CG;
 • Projekt menadžer godine – Veselin M. Kovačević, izvršni direktor Bemax-a;
 • Mladi menadžer godine – Mitar Jokić, izvršni direktor Nikšićkog Mlina;
 • Menadžer godine u mikro preduzećima – Dragan Babić, izvršni direktor D Photo Trade;
 • Menadžer godine u malim preduzećima – Tarik Zaimović, direktor Bild Studia;
 • Menadžerka godine u srednjim preduzećima – Ljilja Pižurica, izvršna direktorica Neregelie;
 • Menadžer godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima – Vladimir Lučić, izvršni direktor Društva za telekomunikacije Mtel;

Stručni žiri su činili: Sava Osiguranje, Nebojša Šćekić, izvršni direktor – predsjednik žirija; Privredna komora Crne Gore, Ivan Saveljić – potpredsjednik; Unija poslodavaca Crne Gore, Svetlana Vuksanović –  predsjednica; Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore, dr Vinko Nikić – predsjednik Upravnog odbora; Savjet stranih investitora Crne Gore, Christoph Schön – predsjednik Upravnog odbora; Ekonomski fakultet, Prof. dr Saša Popović – redovni profesor; Fakultet za mediteranske studije, dr Nikola Dragomanović – profesor; Uprava za kadrove, Jadranka Đurković – pomoćnica direktorice; Erste banka, Aleksa Lukić – glavni izvršni direktor; Uniprom pekara, Milan Nikčević – izvršni direktor; Nadzorni odbor AMM-a, Jelena Č. Milić –  predsjednica; Fond za aktivno građanstvo – fAKT, Anica – Maja Boljević, izvršna direktorica.

Galerija Izbora najuspješnijih menadžera i preduzetnika 2016.godine