office@amm.co.me +382 67 933 000

Tatjana Mandić, izvršna direktorica kompanije Mtel i članica UO Asocijacije menadžera Crne Gore

  1. Mtel – telekomunikacioni operator broj 1 u CG
  2. Ocjena poslovanja u protekloj godini, problemi i izazove koje ste imali

Ispraćamo još jednu godinu na koju možemo biti jako ponosni. Kao i u prethodnim, MTEL i u ovoj može da se pohvali izuzetnim rezultatima koji se ogledaju rastu broja korisnika po svim uslugama, kao i rastu prihoda od korisnika. Konkretno, MTEL je danas prvi po broju korisnka mobilne telefonije sa 34,50% na tržištu Crne Gore, a od 2015. godine MTEL  je počeo sa pružanjem usluga kablovske televizije i Interneta, ulazi u razvoj i izgradnju potpuno nove optičke mreže kroz greenfield projekat i ostvaruje pokrivenost stanovništva broadband servisima od 90%. Ova pokrivenost je omogućila da je danas MTEL prvi i po broju korisnika televizijskih usluga sa 37,18% tržišnog učešća.

Rast broja korisnika prati i rast prihoda, prije svega postpejd korisnika i korisnika kablovskih usluga, što predstvlja i stabilne izvore prihoda. Tako u odnosu na isti period prošle godine prihodi od postpejda su porasli za 9%, prihodi od kablovske televizije za 6% i od kablovskog Interneta 14%.

U MTEL-u nije mijenjana strategija poslovanja. Racionalizovani su odredjeni troškovi, a mnogo se ulaže i podstiče digitalni razvoj. Pandemija je ubrzala taj segment razvoja ali je on i bez toga bio u fokusu MTEL-a. Nikada prije elektronske komunikacije nijesu imale ovakav značaj za zdravlje i živote ljudi i društvo u cjelini kao proteklih dvije godine dana pandemije. Pandemija je pokazala koliki je značaj tehnologija i neophodnost razvijenog telekomunikacionog sistema u svakom društvu.

  1. Planovi i procjene uslova poslovanja u 2022. godini

Privreda u Crnoj Gori i dalje trpi posljedice pandemije, za koju predviđamo da će imati uticaj na privredu i naredne godine. Tokom ove godine došlo je do stabilizacije nekih grana privrede, kao što je turizam, i osjetio se pozitivan efekat ljetnje turističke sezone kroz rast prihoda od pripejd korisnika.

U narednom periodu, iako ne očekujemo potpunu stabilizaciju privrednog ambijenta, mi nastavljamo sa ambicioznim planovima i planiramo značajna ulaganja u mobilnu i kablovsku mrežu, što će našim korisnicima obezbjediti najbolje usluge na tržištu telekomunikacija Crne Gore. Pored standardnih, u 2022. godini planiramo uvođenje potpuno novih naprednih servisa na tržištu Crne Gore. Ono čemu ćemo poklanjati, kao i do sad, posebnu pažnju je briga o našim korisnicima i unapređenje zadovoljstva korisnika kroz dodatni razvoj self care portala i digitalnih vidova komunikacije.

  1. Kako ocjenjujete rad AMM-a i na čemu sugerišete da se AMM fokusira?

Kompanija MTEL je član Kompanijskog kluba Asocijacije menadžera Crne Gore i od samog početka uspješno sarađujemo na različitim projektima. Ponosna sam što sam član Upravnog odbora Asocijacije menadžera Crne Gore, a aktivno participiramo i u ostalim organima AMM-a i to u Izvršnom odboru, kao i u stručnim odborima AMM-a, kao što su Odbor za PR i marketing i Odbor za digitalnu transformaciju. Od projekata koje Asocijacija realizuje uspješno već godinama unazad posebno bih izdvojila Izbor za naj menadžera/ku i preduzetnika/cu godine, koja je prestižna nagrada i svake godine zaokuplja pažnju cijele poslovne javnosti Crne Gore, a MTEL je ponosan što je tadašnji izvršni direktor MTEL-a, a sadašnji generalni direktor Telekom Srbija grupe Vladimir Lučić prvi laureat ovog priznanja u kategoriji velikih poreskih obveznika. Želim pohvaliti stratešku orjentisanost AMM-a da unaprjeđuje i promoviše položaj i značaj uloge menadžera u savremenom poslovanju, ne samo u Crnoj Gori, već i šire, pa smo zato i podržali organizaciju Prvog kongresa evropskih menadžera, koji je uspješno održan u Budvi. Tri godine uzastopno smo učestvovali na Digitalnom samitu – DigitalOn, koji okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti digitalne transformacije u Crnoj Gori i regionu. Podsjetiću, kada je počela pandemija Covid virusom i kada se cijela svjetska ekonomija našla pred pitanjem kako i kuda dalje, organizovali smo zajedno sa AMM-om prvu online konferenciju „Ekonomija u doba korone“, na kojoj je direktor Vladimir Lučić ukazao na značaj telekomunikacija za budući razvoj i napredak društva uopšte, kao i šta sve MTEL radi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta i razvoja Crne Gore. Posebno raduje pažnja koju AMM poklanja na podršci i edukaciji, kao i umrežavanju mladih menadžera, pa pozdravljam formiranje i tog Odbora, u kojem ćemo takođe učestvovati. Prepoznata kao prestižna i uspješna poslovna organizacija Asocijacija menadžera samo treba da nastavi put kojim je započela poslovanje i da se fokusira na pojedinačne teme u okviru svojih odbora, a koje su važne za razvoj i napredovanje menadžementa u Crnoj Gori i cijelog našeg društva u cjelini.

  1. Novogodišnja poruka menadžerima i preduzetnicima

Svim menadžerima i menadžerkama Crne Gore želim srećnu i uspješnu 2022. godinu. Najprije da je dočekamo u zdravlju i sreći, okruženi prijateljima! Želim da poslovni i privredni ambijent u Crnoj Gori bude još povoljniji, da bude sve više uspješnijih kompanija, novih investitora i inovativnih projekata. Uspjeh svih nas doprinosi boljem životu svih građana i naprednijem i razvijenijem društvu u cjelini. Srećno svima!

 

 

Share this: