office@amm.co.me +382 67 933 000

Filip Ivanović – direktor digitala Daily Press-a

KAKO IZAĆI IZ ZAČARANOG KRUGA DEZINFORMACIJA?

Od samog početka digitalne revolucije, svijet se suočio sa rapidnim širenjem dezinformacija. Zatim se dogodila 2020. godina i Covid-19 kriza koja je dovela do toga da termin „pandemija dezinformacija“ postane svakodnevica.

Ovakve vrste sadržaja bivaju objavljene bez provjere kredibilnosti izvora, tačnosti podataka i drugih koraka koje profesionalni novinarski pristup podrazumijeva. Najpogodnije platforme za ekspanziju lažnih vijesti su društvene mreže. U nedostatku administracije sadržaja koji se tu objavljuje, pomiješano sa algoritmima koji favorizuju lajkove i komentare, lažne informacije doživljavaju procvat.

Ovo dovodi do ozbiljnih problema u društvu – od manipulisanja biračkog tijela (primjer 2016. godina i izbori u Americi), psihičkog i fizičkog zlostavljanja online, a zatim i offline, do raznih teorija zavjere, od vakcina pa nadalje. Najveće platforme poput Twitter-a i Facebook-a su morale da preduzmu drastične mjere kako bi pokušale da se bore protiv dezinformacija. Takvi mehanizmi podrazumijevaju označavanje objava lažnim vijestima, pa čak i banovanje profila korisnika za koje se smatra da šire dezinformacije ili paniku.

Kao jedan od načina da se zaštite od ove „pandemije“, veliki broj korisnika interneta se okreće medijima u koje imaju povjerenje. Na zapadnim tržištima to je dovelo i do masovnog uvođenja pretplate na sadržaj svih kredibilnih medija. Samo u 2020. godini, u SAD-u je zabilježen porast pretplate na online vijesti za 20%, a u Norveškoj za 42%. Osim toga, značajni porasti zabilježeni su u Portugalu, Holandiji i Argentini navodi se u Reuters Institute Digital News Report 2020. Ipak u svim državama su se kao dva glavna razloga izdvojili kredibilitet i kvalitet sadržaja tog medija. Pretplatnici ili članovi zajednice vjeruju da dobijaju bolje informacije nego iz slobodnih izvora.

Za razliku od lažnih vijesti, tačne informacije zahtijevaju vrijeme i napore koje će novinari i urednici uložiti u istaživanja kako bi čitaocima obezbijedili nepristrasne analize i naoružali ih relevantnim činjenicama. Trendovi ukazuju da je digitalna pretplata jedini put ka očuvanju nezavisnih i objektivnih medija koji štite javno mijenje i stub su svakog demokratskog društva.

Share this:

Andjela Radosavovic