office@amm.co.me +382 67 933 000

Jelena Bulatović – izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera

MENADŽERI SU LIDERI 21. VEKA

Biti menadžer jedno je od najtraženijih zanimanja današnjice. Pored odgovornosti za uspešno vođenje biznisa i dobrih poslovnih rezultata, od menadžera se očekuje i da uspešno rukovodi timovima, da za zaposlene kreira uslove da mogu da razviju svoj pun potencijal, a takođe, svaki dobar menadžer i lider mora da stvara i svoje naslednike. Sve ovo utiče ne samo na boljitak jedne firme, već kumulativno, i na boljitak privrede i društva.

Pre više od 15 godina osnovana je Srpska asocijacija menadžera sa ciljem da se baš bavi ovim pitanjima – kako da Srbija bude bolje mesto za život i rad. I danas, kada SAM okuplja preko 450 menadžera, to ostaje naša osnovna svrha – da utičemo na unapređenje poslovnog okruženja kroz deljenje znanja i iskustva među iskusnim menadžerima, kao i sa onima koji će to tek postati. Ono što želimo je da onima koji vode kompanije pomognemo da budu bolji, a da mladim menadžerima omogućimo da steknu veštine i znanja koja će im pomoći da napreduju. To je moguće samo ako kroz članstvo i partnerstva okupljate menadžere koji žele da dele svoje iskustvo i da na taj način vrate društvu znanja koja su stekli. Članovi SAMa jesu takvi menadžeri, i želimo da i u budućnosti nastavimo da takve profesionalce privlačimo u našu asocijaciju.

Kao najveće udruženje menadžera u Srbiji, SAM na godišnjem nivou ima preko 70 različitih aktivnosti, usmerenih na profesionalni razvoj i edukaciju menadžera, efikasno povezivanje menadžera u Srbiji i regionu, kao i promociju najboljih poslovnih praksi i unapređenje poslovnog okruženja. U okviru mnogobrojnih aktivnosti, posebno smo ponosni na tri naše aktivnosti: dodelu SAM Godišnjih nagrada i svečanost SAM Gala koja svake godine podiže lestvicu kada je reč o prestižnim nagradama i poslovnim događajima, zatim na naš Mentorski program, koji postoji već 7 godina i koji je spojio preko 350 menadžera kroz mentorski rad, kao i na SAM Akademiju koju smo pokrenuli prošle godine, baš u godini kad smo obeležili 15 godina svog rada.

Verujemo da je razmena iskustva, učenje na tuđim greškama i iz najboljih poslovnih praksi najveća vrednost koje jedno udruženje menadžera može da ponudi svojim članovima i široj poslovnoj javnosti. To nam je i bila zvezda vodilja pri osmišljavanju SAM Akademije, ekskluzivnog edukativnog programa, koji okuplja preko 20 predavača iz sveta biznisa. Reč je o vodećim, renomiranim menadžerima i vlasnicima sa domaćim i internacionalnim iskustvom, koji upravljaju najuspešnijim kompanijama u Srbiji. Predavanja su kreirana  prema najnovijim edukativnim trendovima iz oblasti menadžerske prakse, koji su pre svega okrenuti budućnosti poslovanja. Ovim programom želimo da stvaramo predvodnike i pokretače promena u kompanijama, privredi i društvu, želimo da stvaramo lidere 21. veka.

Ono što je dodatna poruka koju želimo da pošaljemo kroz naše programe i aktivnosti jeste da su među liderima 21. veka ravnopravno i žene i muškarci. Poslednjih godina vidimo da raste broj kompanija na čijem su čelu izuzetne žene koje uspešno rukovode timovima, ostvaruju odlične poslovne rezultate i doprinose da nam društvo bude bolje. Vrlo smo ponosni što u SAM-u ima mnogo uspešnih žena, menadžerki i preduzetnica, koje su inspiracija i uzor, i naša uloga jeste i da mladim ženama koje tek kreću u građenje karijere, pošaljemo poruku da ne smeju sebi postavljati ograničenja i da zapravo mogu postati sve što požele.  

Na kraju, posebno želimo da istaknemo da je važno da menadžerske asocijacije sarađuju u regionu, kao što je to slučaj sa SAM-om i AMM-om. Nadamo se da će se naša saradnja dodatno unaprediti u domenu razmene najboljih poslovnih i menadžerskih praksi, privrednog povezivanja kompanija i menadžera, kao i u zajedničkim projektima i inicijativama. Takođe, vrlo je važno i da zajedno, a posebno kroz saradnju u okviru regionalne organizacije AMSEE, pokušamo da privučemo mlade da ostanu ili da se vrate u region, nakon što su stekli znanje i iskustvo u inostranstvu, jer je nedostatak kvalitetnih kadrova i odliv mozgova prisutno u svim zemljama jugoistočne Evrope i jedan je od glavnih faktora koji utiču na konkurentnost čitavog regiona. Kreiranje boljeg okruženja za život i rad sadašnjih i budućih generacija mora biti naš zajednički prioritet.

Share this:

Andjela Radosavovic