office@amm.co.me +382 67 933 000

Kai Dieckmann – generalni menadžer hotela Regent

LIDERSTVO U DOBA KRIZE 

Nakon četiri godine u Crnoj Gori, na čelu odličnog tima koji upravlja hotelom Regent Porto Montenegro, sa ponosom govorim o našem doprinosu razvoju Crne Gore kao kvalitetne i luksuzne destinacije. Regent Porto Montenegro je oličenje diskretnog luksuza. Gosti uvijek prepoznaju našu iskrenu posvećenost i osjete kada usluga dolazi iz srca. Kada tome dodamo malo magije, koju Vam znalci iz naše industrije mogu servirati na tanjiru, u čaši ili kroz profesionalnu masažu, onda smo uspjeli.  

Realizacija navedenog podrazumijeva postojanje i kontinuiranu implementaciju jasnih visokih standarda usluge i isto tako kontinuiran razvoj ljudskih potencijala. Kvalitetno, informisano i pravovremeno donošenje odluka u industriji poput turizma je ključ uspjeha, jer isti zavisi od mnogobrojnih faktora iz domena politike, diplomatije, zdravstva, sigurnosti i ekologije.

U timu koji predvodim vlada sinergija i timski rad jakih pojedinaca čije se kompetencije i ličnosti dopunjuju i koji nadasve vole posao koji su izabrali. Predvođenje ovakvog tima je zaista čisto zadovoljstvo međutim gore opisani faktori od mene zahtijevaju donošenje brzih odluka, usmjeravanje tima i realizaciju vizije, misije i strategije svakog dana i u svim uslovima.

Ukoliko bih napravio listu savjeta koju bih primijenio kao mentor iz domena vođenja luksuznog hotela, ona bi sadržala sledeće:  

  • U nepredvidljivim okolnostima, povjerenje unutar tima, rad na stvaranju jakih veza i poštovanje drugih mišljenja dobiju na značaju. Kada je dugoročno planiranje nepouzdano, a cilj ostaje isti – odabrati pravi put, osloni se na kvalitetnu saradnju u donošenju odluka.
  • Kada je budućnost neizvjesna, osloni se na svoje znanje, iskustvo i intuiciju, jer odluke se moraju donositi.
  • Fokus je potrebno usmjeriti na pristupačna tržišta te im dati prioritet u odnosu na tradicionalna. Suštinski, u izazovnim vremena uvijek postoji nešto što se može uraditi; uz poznavanje tržišta i ciljnih grupa lakše se redefiniše pristup.
  • “Keš caruje” – pobrini se da osiguraš finansijsku stabilnost.
  • Budi uvijek dobro informisan.
  • Budi fleksibilan i agilan. Budi brz.
Share this:

Andjela Radosavovic