office@amm.co.me +382 67 933 000

Donacija Institutu za bolesti djece – za najbolji početak života

Donacija savremene opreme u vrijednosti od 92 000 eura Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore od strane UNICEF-a i njegovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotary klubova i Međunarodnog kluba žena 
 
Povodom šezdesete godišnjice od osnivanja Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, donacija najsavremenije opreme, u vrijednosti od 92000 eura, obezbijeđena je Centru za neonatologiju zahvaljujući zajedničkoj akciji UNICEF-a i kompanija koje su članice UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, Rotary klubova širom zemlje i Međunarodnog kluba žena Crne Gore.
 
Donirana oprema uključuje neonatalni respirator, inkubatore, električne fotelje za majke i bebe radi lakšeg ostvarivanja kontakta „koža na kožu“, monitor ambijentalne buke, frižidere za skladištenje majčinog mlijeka, krevetiće za bebe i drugo.
Direktorka Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović kazala je da obezbjeđenje dobre zdravstvene zaštite nalaže praćenje najnovijih, kako tehnoloških tako i medicinskih dostignuća. „Ova oprema omogućiće da naši najmlađi pacijenti imaju što bolje uslove tokom oporavka, a kolege ljekari i ostalo medicinsko osoblje kvalitetnije uslove za rad“, kazala je doktorka Radulović.
 
Direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić kazao je da su djeca budućnost i najvažniji resurs svakog društva. „Kad ova činjenica bude opšte prihvaćena, možda ćemo neki od budućih jubileja dočekati u novom objektu, koji će ispuniti standarde za 21. vijek, a najmlađima pružiti najbolje moguće uslove liječenja“, istakao je doktor Majić.
Pedijatar-neonatolog dr Danojla Dakić istakla je da savremena neonatologija teži pristupu sa što manje agresivnim metodama u liječenju prijevremeno rođene djece i poručila: „Centru za neonatologiju treba novi prostor, a Crnoj Gori treba više novorođene djece.“
 
Zorica Blagojević, majka čiji su blizanci liječeni u Centru za neonatologiju, ispričala je svoje iskustvo ističući značaj kontakta majke i djeteta, zaključivši: „Odavde počinje život, sa Neontalogije.“
 
Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da je ovom donacijom olakšana bolja dostupnost majčinog mlijeka prijevremeno rođenim bebama.
„Odavno znamo da je to najbolja hrana za bebe i sve što im treba tokom prvih pola godine života. Neka bolesna ili prijevremeno rođena djeca možda ne mogu da budu odmah dojena, ali mogu da budu hranjena majčinim mlijekom, a kasnije i dojena. UNICEF je prije šezdeset godina podržao izgradnju Instituta za bolesti djece“, kazao je Santander, dodavši da ova akcija pokazuje da je privatni sektor značajan partner državi. Iduće godine, kroz nove procjene brige o majkama i bebama u porodilištima u Crnoj Gori, UNICEF će nastaviti da podržava reforme zdravstvenog sistema“, poručio je Santander.
 
Ovakve akcije spajaju ljude i institucije, kazala je predsjednica Rotary kluba Podgorica Sanja Mugoša. „Bebe svi volimo, bebama se svi radujemo, one nas podsjećaju koliko je život čaroban“, zaključila je ona.
 
Donacija odražava zajedničku viziju svih partnera i želju da se podrže najosjetljiviji članovi našeg društva – prijevremeno rođene bebe. Ovom donacijom značajno će se unaprijediti stepen opremljenosti jedine službe za intenzivnu njegu novorođenčadi u Crnoj Gori, kako bi se poboljšali uslovi za njihovo liječenje, opstanak i razvoj.
Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore osnovan je prije 60 godina, uz podršku UNICEF-a.
 
UNICEF-ov Poslovni savjet osnovan je sredinom prošle godine i okuplja predstavnike privatnog sektora kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece. Ovo je njegova prva akcija koju su podržali One, Mtel, Crnogorski Telekom, Crnogorska komercijalna banka, NLB banka, Lovćen banka, Mercator, Aerodromi Crne Gore, Privredna komora Crne Gore, Savjet stranih investitora u Crnoj Gori i Asocijacija menadžera.