office@amm.co.me +382 67 933 000

Obraćanje predsjednika Asocijacije menadžera Crne Gore prilikom svečane dodjele godišnjih nagrada najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima

“Poštovani laureati, poštovana gđo ministarko Sekulić, ostali predstavnici Vlade CG, predsjednici poslovnih organizacija, diplomatskog kora, lokalnih samouprava, članovi i prijatelji AMM-a, predstavnici medija.

Ne želim da stvarima koje opterećuju privredu opteretim i ovaj skup, a ima ih počevši od potrebe za još većom  efikasnošću i kvallitetnijim servisom državne i lokalnih administracija prema građanima i privredi, pa do  još stimulativnije poreske politike i daljih rasterećenja privrede u tom smislu.

U najkraćem, proteklu godinu je karakterisala visoka stopa rasta BDP-a od blizu 5 odsto, ipak ostaje zabrinutost zbog naglašenog trgovoinskog deficita. Proizvodnja i izvoz su rasli ali ne u onoj mjeri koja je potrebna da se taj deficit pokrije ili bar supstituiše u mnogo većoj mjeri. Takođe se nadamo  da  visoki budžetdski deficit na nivou države i lokalnih samouprava neće  uzrokovati  daljem povećanju poreskih i drugih opterećenja, što bi svakako djelovalo destimulativno na domaće i strane investicije i privredni rast.

Generalno poslovni ambijent je značajno unaprijeđen ali ostaje veliki prostor i potreba njegovog daljeg usklađivanja sa razvojnim potrebama realnog sektora.

Ovom prilikom posebno bih se osvrnuo na problem  nedostatka kadrova svih profila u strateškim privrednim granama.

Turizam, energetika, građevinarstvo, usluge i ostale grane se konstantno  suočavaju sa ovim problemom.

Razlozi ne leže samo u sistemima obrazovanja koji u poslednje vrijeme čini korake da se uskladi sa potrebama privrede. Permanentno smo suočeni sa odlivom ljudskog kapitala koje prate i negativni demografski trendovi.

Takođe, bezvizni režim sa EU je dao šansu mladim ljudima u smislu veće mobilnosti ali i priliku da biraju da svoj potencijal i karijere ostvare van granica naše države, naročito oni najtalentovaniji.

Asocijacija menadžera u potpunosti podržava pristupanje Evropskoj Uniji, ipak treba obratiti pažnju na iskustva zemalja koje su iz tzv. Istočnog bloka, postale članice EU, a ona govore  da su se te države suočile sa snažnim talasom odliva ljudskog kapitala i mi na to trebamo biti spremni.

Zbog toga paraleno sa pregovaračkim procesom, usvajajnjem  EU standarda i usklađivanjem zakonskih rješenja, već sada treba početi sa realizacijom programa i projekata koji će mlade ljude, a posebno one najprespektivnije zadržati ovdje i tu situaciju ublažiti.

Svakako da proces ekonomskih migracija nije specifičnost samo Crne Gore niti obilježje samo ovog vremena, taj proces nikada neće biti zaustavljen ali treba raditi i stvarati ambijent koji će mladima davati još veću šansu i motivaciju da svoje perspektive vide na ovim prostorima.

Ono što karakteriše ovaj dan jeste da u prvi plan ne stavljamo  brojke i izazove sa kojima se realni sektor suočava,  već ljude, menadžere i preduzetnike koji svojim rezultatima i uspjesima doprinose razvoju crnogorske privrede.

Najuspješniji među njima u 2018. godini su danas ovdje.

Želimo da afirmišemo njihove rezultate i pozitivne primjere, posebno kada su u pitanju ulaganja i unapređenja u oblasti menadžmenta, novih tehnologija i znanja ali i oblasti razvoja ljudskih resursa. Ulaganje u ljudski potencijal se višestruko vraća i kompanijama i društvu.

Na kraju dozvolite da se zahvalim predsjedniku žirija gdinu Nikiću i ostalim članovima žirija na kvalitetnom i stručno  obavljenom poslu.

Današnji laureati su u protekloj godini ostvarili zaista impresivne rezultate, zbog čega im u ime Asocijacije menadžera i svoje ime od srca čestitam na zasluženim nagradama i priznanjima.

Nadam se da će vam nagrada struke biti dodatna motivacija da nastavite sa uspješnim vođenjem kompanija i institucija na čijem ste čelu i da ćete kao članovi žirija sledeće godine  izabrati svoje kolege jednako uspješne kao što ste i vi.

U to ime živjeli.”