office@amm.co.me +382 67 933 000

Obraćanje predsjednika Asocijacije menadžera Crne Gore prilikom svečane dodjele godišnjih nagrada najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima

Poštovane dame i gospodo, poštovani potpredsjedniče Vlade Crne Gore gdine Simoviću, predsjednici i predstavnici lokalnih samouprava, predstavnici diplomatskog kora, predsjedniče Privredne komore i predstavnici ostalih crnogorskih poslovnih organizacija, drage kolegenice i kolege iz regiona, predsjednice Srpske asocijacije gđo Pejanović, glavni menadžeru Hrvatske udruge menadžera i preduzetnika gdine Čolakoviću, predsjednice Makedonske asocijacije gđo Ristova, članovi i prijatelji Asocijacije menadžera, predstavnici medija,

Posebna mi je čast da pozdravim današnje laureate. Želim da ovaj dan pamte ne samo kao dan kada su dobili nagradu struke, već i kao dan kada su od svojih kolega doživjeli visoko uvažavanje i afirmaciju rezultata koje su napravili u svojim karijerama, a posebno u protekloj godini. Čestitam njima, njihovim timovima a naročito njihovim porodicama.

Evo tačno nakon godinu dana tu smo na istom mjestu.

Prilika je da se osvrnemo na godinu u kojoj su laureati ali i ostali privrednici poslovali.

Prošlog puta smo poslali poruku da bi nama privrednicima bilo mnogo draže da bude manje političke a više ekonomske priče, ali nam se čini da je i dalje ista meta i isto odstojanje. 

To svakako poslovne ljude ne sprečava da vođeni preduzetničkim duhom i idejama, rade i stvaraju.

Generalno, pokazatelji ekonomskog rasta su išli u pozitivnom smjeru, ambijent za poslovanje je nešto bolji ali ni izdaleka onakav kakvim ga priželjkuju privrednici.

Posebnu pažnu želim da skrenem na suštinsku potrebu da imamo stabilne i predvidive uslove poslovanja, ne za jednu, već za više godina unaprijed. To je preduslov da kompanije mogu planirati i ostvarivati rezultate na duži rok. Kvalitetna zakonska rješenja i pojednostavljene procedure u njihovoj primjeni uz stimulativnu i stabilnu poresku politiku, predstavljaju ambijent privlačan za investiranje i generisanje privrednog rasta.

Drago nam je da je Vlada Crne Gore pokrovitelj ovog Izbora. To je samo jedan od pokazatelja da se ide korak naprijed kada je u pitanju komunikacija i podrška idejama poslovne zajednice.

Neophodnost održivog ekonomskog razvoja naše države ukazuje na potrebu podizanja saradnje Vlade i drugih državnih institucija sa privrednicima i njihovim organizacijama na još veći, intenzivniji i proaktivniji nivo.

Kao što se kompanije u privatnom vlasništvu neprekidno prilagođavaju novim tehnologijama, preispituju modele upravljanja i same stvaraju ili angažuju najsposobnije kadrove za najodgovornije pozicije, tako bi se i preduzeća u državnom vlasništvu, ali i državne i lokalne institucije i organi, po našem mišljenju trebali kretati u pravcu maksimalno moguće profesionalizacije i praćenja savremenih menadžerskih i liderskih trendova.

Svjesni neiskorišćenog potencijala kada je u pitanju broj žena na najvišim upravljačkim pozicijama, u Asocijaciji menadžera dajemo punu podršku i ohrabrujemo žene da u što većem broju preuzimaju liderske pozicije u kompanijama i društvu. Takođe je potrebno stvarati uslove za afirmaciju i napredovanje mladih.

Mišljenja smo da pol, godine, nacija, politička pripadnost, zacrtani procenti ili raspoređivanje po takozvanim ključevima, ne mogu i ne smiju biti princip ili model nečijeg napredovanja ili stagniranja. Osnov za napredovanje za sve mora biti isti: znanje, kompetencija, rezultati, volja i posvećenost.

Cilj nagrade najuspješnijima ima jasnu poruku poslovne zajednice da želimo afirmisati preduzetnički duh, menadžerske i liderske vještine i poslovna ostvarenja.

Druga ništa manje važna poruka je da su se oko projekta okupile najznačajnije privredne i poslovne organizacije i pokazale da zajednički možemo ne samo podržati neku ideju, već i da udružujući potencijale, snažno, koordinisano i artikulisano možemo mnogo kvalitetnije uticati na kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Raduje nas činjenica da sve veći broj kompanija kroz učešće u ovom izboru ima želju da pokaže svoje rezultate i uđe u konkurenciju bez unaprijed određenih pobjednika.

Perspektivne crnogorske kompanije ulažu značajna sredstva u razvoj ljudskih resursa, sticanje liderskih i menadžerskih vještina kao i u unapređenje modela upravljanja. Po nama, to je dobar način  za podizanje njihove konkurentnosti.

Raduje nas  činjenica što su današnji dobitnici i njihove kompanije prepoznati i po podršci humanitarnim, kulturnim, sportskim  i drugim društveno odgovornim  i korisnim  aktivnostima, na čemu im posebno čestitam.

Asocijacija menadžera podržava proces evropskih integracija ali i sve inicijative i aktivnosti koje omogućavaju nesmetan protok ljudi, roba i kapitala, rušenje poslovnih i drugih barijera, posebno u regionu Zapadnog Balkana.

Duboko vjerujem da bez obzira u kojoj se fazi u procesu pristupanja Evropskoj Uniji nalaze države iz našeg regiona, ili su već tamo, moramo pomagati jedni drugima kako bi svi što brže postali dio porodice razvijenih evropskih država.

Na kraju dozvolite mi da u ime Asocijacije menadžera Crne Gore i svoje ime, laureatima još jednom uputim najiskrenije čestitke i iskažem poštovanje za rezultate koje su ostvarili, uz želju da nastave sa uspjesima na poslovnom i ličnom planu.

 

Datum: 28/04/2018