office@amm.co.me +382 67 933 000

Ojačano partnerstvo i sinergija AMM-a i Privredne komore

Privredna komora Crne Gore i Asocijacija menadžera Crne Gore su kompatibilne asocijacije koje treba da ojačaju partnerstvo i sinergetski djeluju u pravcu unapređenja poslovnog ambijenta u zemlji, ocijenjeno je na sastanku njihovih rukovodstava 19. februara 2018. godine.

O mogućnostima unapređenja saradnje, u Privrednoj komori su razgovarali predsjednici ovih asocijacija Vlastimir Golubović i Budimir Raičković, sa saradnicima.

Na sastanku je ocijenjeno da Asocijacija menadžera, cijeneći značajan uticaj Komore kao krovne asocijacije cjelokupne privrede na ukupan ekonomski razvoj, može pružiti bitan doprinos u segmentu unapređenja privrednog zakonodavstva, posebno u segmentu carina i spoljnotrgovinskog poslovanja. Upućen je poziv da AMM doprinese radu Koordinacionog odbora za privredno zakonodavstvo Komore, te da razmotre učešće u ovim organima za energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i kvalitet.

Privredna komora snažno podržava aktivnosti AMM-a, pa će tako učestvovati u izboru najuspješnijih menadžera i preduzetnika 2017. godine. Dvije asocijacije će ojačati saradnju i na polju edukacije i dogovoreno je da se kandiduju teme zajedničkih skupova u pravcu unapređenja znanja menadžera. Komora će preko svoje internet prezentacije i časopisa Glasnik promovisati aktivnosti partnera iz AMM. Takođe, prihvaćena je inicijativa da se realizuje projekat Crnogorskog parlamenta preduzeća, pri čemu bi Komora u toj aktivnosti imala vodeću ulogu

Podsjetimo, Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore potpisale su Sporazum o saradnji 25. aprila 2016. godine. U dokumentu se navodi da ove asocijacije dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, usmjerene na promociju i poboljšavanje privrednog ambijenta i ekonomske saradnje među privrednim subjektima i poslovnim udruženjima, kao i na profesionalno unapređenje menadžera koji sa preduzetnicima imaju značajnu ulogu u promociji društvenog i ekonomskog razvoja. Saglasile su se da će se saradnja, između ostalog, sprovoditi u oblastima praćenja kretanja u privredi i ocjenjivanja njihovog dejstva na ekonomiju u Crnoj Gori, zatim pružanja i organizovanja stručne pomoći, zajedničkog učestvovanja u projektima koje finansiraju domaće i međunarodne organizacije, u cilju povezivanja i ostvarivanja obostranih interesa. U fokusu saradnje biće i promocija etičkih vrijednosti, standarda korporativnog upravljanja i profesionalne odgovornosti menadžera i privrednika, članica dvije asocijacije, kao i pomoć te podrška u uspostavljanju saradnje i povezivanja sa ostalim organizacijama, institucijama i naučnim ustanovama.

Privredna komora će u narednom periodu slične sastanke organizovati sa predstavnicima ostalih poslovnih asocijacija u pravcu snaženja zajedničkog djelovanja na unapređenju uslova za poslovanje crnogorskih kompanija.

 

Datum: 20/02/2018