office@amm.co.me +382 67 933 000

Opština Pljevlja i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovali radionicu na temu digitalne transformacije

Odbor za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore u saradnji sa Sekretarijatom za privredu Opštine Pljevlja održao je danas (19. jula 2019. godine) radionicu pod nazivom “Digitalna transformacija – sad ili odmah” u hotelu Franca, u Pljevljima.

Izuzetno posjećenoj radionici prisustvovali su predstavnici Opštine Pljevlja, lokalnih preduzeća i ustanova, kao i privrednici iz Pljevalja.

Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Opštine Pljevlja gdin Igor Golubović, predsjednik Skupštine Asocijacije menadžera Crne Gore gdin Slavoljub Popadić i sekretar Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja gdin Budimir Bajčetić.

Predsjednik Opštine Pljevlja gdin Igor Golubović, u svom pozdravnom govoru, istakao je da je proces digitalne transformacije nezaustavljiv i da je to područje sa najviše izazova, ali ujedno i ono koje najviše obećava. Naglasio je da je neophodno da ovaj proces kvalitetno pratimo i budemo na visini zadatka kako bi ispunili krajnji cilj, a to je savremena lokalna samouprava u službi građana, privrednih subjekata i organizacija.

“Suorganizacijom ovog događaja i planiranjem narednih u ovom duhu, opštinska vlast želi da pokaže da je digitalna transformacija lokalne samouprave jedan od važnih ciljeva, ali i da podstakne i pokrene ostale relevantne privredne i društvene faktore da i sami pokrenu ovaj proces, kako bi svi shvatili da IT nije trošak već investicija u stvaranju efikasne, jeftine i konkurentne poslovne sredine” – naglasio je predsjednik Golubović.

Predsjednik Skupštine Asocijacije menadžera Crne Gore, gdin Slavoljub Popadić, istakao je važnost digitalne transformacije kao promjene načina rada i njegove optimizacije prema digitalnim kanalima. “Svaka promjena je i rizik i šansa. Šansa je ako se promjene urade pravovremeno i kako treba, a rizik ako se ne urade. Da bi promjena bila uspješna mora biti podržana od strane onih koji treba da je ponesu, a to su suštinski donosioci odluka. Zato i postoji struja u okviru AMM koja se bavi digitalizacijom – Odbor za Digitalnu Transformaciju ODT.” – kazao je gdin Popadić. 

Sekretar Sekretarijata za privredu Opštine Pljevlja, gdin Budimir Bajčetić, rekao je da je digitalna transformacija neophodna za reorganizaciju odnosno unapređenje poslovnih procesa i samog opstanka poslovanja uz pomoć svih raspoloživih digitalnih alata i tehnologija.

Radionicu su vodili eminentni stručnjaci u Crnoj Gori iz ove oblasti.

Predsjednik Odbora za digitalnu transformaciju gdin Vladan Tabaš upoznao je prisutne sa značenjem, značajem i filozofijom Digitalne transformacije i rekao da su za sprovođenje ovog procesa ključni ljudi, a ne tehnologija. “Digitalna transformacija ne može da prevaziđe ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje.”, naglasio je gdin Tabaš.

Zamjenik predsjednika pomenutog Odbora gdin Stevan Ljumović, dao je osvrt na proces digitalne transformacije u svijetu i kod nas i istakao da je transformacija jedan vrlo složen proces i kulturni i sociološki i tehnološki, a da bi implementirali njene procese moramo poći od lidera – od onog koji donosi i sprovodi odluke.

Security ekspert, CTO Čikom gdin Dragoslav Kenjić podsjetio je da digitalna transformacija pored neminovnosti sprovođenja i benefita, donosi i rizike kojih moramo biti svjesni i sa kojima se moramo nositi.