office@amm.co.me +382 67 933 000

Polaznici obuke “Savremeno komuniciranje za savremeno poslovanje” poboljšaće vještinu interne komunikacije i javni nastup

Polaznici obuke „Savremeno komuniciranje ZA savremeno poslovanje“ poboljšaće vještinu interne komunikacije firmi, institucija ili kompanija u kojima rade, kao i javni nastup, kako bi što efikasnije poslali poruku ili predstavili proizvod, a dobiće i smjernice kada je riječ o pravilima oblačenja.

To je, u jutarnjem programu na Televiziji Crne Gore (TVCG), saopštila koordinatorka projekta i predsjednica Odbora za PR i marketing u Asocijaciji menažera Crne Gore (AMM), Ana Martinović, navodeći da bez dobrog i savremenog komuniciranja nema ni uspjeha, kao ni savremenog poslovanja.

„Možete da imate vrlo dobro uređen sistem u smislu organizacije, institucije, preduzeća, ali ukoliko to dobro ne komunicirate iznutra i spolja, ako vaš proizvod ne dolazi do kupca ili vaša poruka, onda prosto nema ni uspjeha“, rekla je Martinović.

Ona je kazala da je obuka prevashodno namijenjena komunikatorima, kao i svima ostalima kojima je komunikacija proizvoda ili usluga dio posla.

„Na svim nivoima, svakodnevno, imate komunikaciju, bilo interno sa različitim nivoima menadžmenta i zaposlenima, bilo ka javnosti ili kompanijama i institucijama sa kojima sarađujete. Obuka je namijenjena svim nivoima menadžmenta, ne samo stručnjacima iz oblasti odnosa sa javnošću, namijenjena svima onima koji se bave komunikacijama, a žele uspjeh u svom poslu“, rekla je Martinović.

Ona je navela da će obuku držati 13 dokazanih stručnjaka, sa iskustvom više od 10 godina, koji predvode PR i marketing timove najupješnijih kompanija.

„Pomenula bih Oliveru Đukanović, bivšu šeficu Vladinog biroa za odnose sa javnošću, Miloša Bešića, profesora sa Univerziteta u Beogradu, kolege Nadu Pavićević, Maju Krstajić, Leku Dedivanovića. To su ljudi koji u svojim kompanijama, institucijama ili organizacijama savjetuju one koji su na najvišem nivou i pomažu i drugim nivoima da iznesu proizvod, priču ili sadržaj koji ta institucija nosi“, istakla je Martinović.

Ona je kazala da će se među predavačima naći i dva novinara koji će polaznicima te obuke pomoći prilikom treninga javnog nastupa.

„Mi ćemo na tim treninzima obučiti polaznike kako da, na najbolji način, u par minuta prenesu svoju poruku. Svi smo svjesni da u skoro svakom crnogorskom domu ima preko 200 kanala i da se za tih minut ili dva treba izboriti. A mimo televizije, javni nastup predstavlja i kada govorite u parlamenetu, u Vladi, tokom kolegijuma kompanije ili kada govorite na događaju kompanije, što je predviđeno ovom obukom“, rekla je Martinović.

Ona je ocijenila da se posljednjih godina način komuniciranja uveliko izmijenio i da je, samo jedan negativan komentar na društvenim mrežama dovoljan da uruši ugled kompanije.

„Digital je upravo nešto što će biti jedna od tema ove obuke i tu će biti kolega Miljan Stojanović, zatim blogerka i PR komunikator Jelena Kaluđerović, koja će upravo obučiti kako da današnje medije najbolje koristite“, kazala je Martinović.

Ona je istakla da se najćešće greške u komunikaciji i odnosima sa javnošću događaju prilikom pozdravljanja i neadekvatnog oblačenja.

„Obučićemo polaznike šta to znači casual, smart casual, black tie, white tie, kako ne bi griješili kada dobiju određene smjernice u oblačenju. Uviđam greške i u samom pozdravljanju koje je jako bitno, jer u prvih sedam sekundi kada se sa nekim pozdravljate ostavljate cjelokupan utisak. Postoji mnogo pravila koja čine komunikacije, a mimo onog što javnost percipira, ali što je jako vidljivo kada izađete u javnosti“, rekla je Martinović.

Kako je ocijenila, interna komunikacija predstavlja najvažniji vid poslovne komunikacije, o kojoj će tokom obuke držati predavanje Slađana Radović i Miloš Bešić.

„Kada su vaši zaposleni dobro informisani o svim projektima koje pripremate, o svemu što radi vaše ministarstvo ili kompanija, onda taj proizvod ili poruka mora dobro da se iznese. Nije dobro kada zaposleni van svoje kompanije čuju šta se događa. Uvijek je dobro kada je interna komunikacija dovedena do savršenstva, kako bi i onaj najniži menadžment i zaposleni dobro komunicirao svoju kompaniju“, kazala je Martinović.

Gostovanje gđe Ane Martinović