office@amm.co.me +382 67 933 000

Sinergijom svih poslovnih asocijacija do unapređenja biznis ambijenta

Poslovne asocijacije u Crnoj Gori su spremne da kroz međusobnu saradnju i sinergijsko djelovanje još snažnije utiču na donosioce odluka u pravcu unapređenja ambijenta za rad svojih članica, crnogorskih preduzeća. Sa sastanka čelnika poslovnih asocijacija održanog u Privrednoj komori Crne Gore poručeno je i da je neophodno da poslovna zajednica bude blagovremeno uključena u rad na regulativi koja uređuje poslovni ambijent, i to u fazi njenog oblikovanja.

Sastanku je predsjedavao predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, a učešće u radu uzeli su predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović i generalni sekretar Pavle D. Radovanović, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore Svetlana Vuksanović i generalna sekretarka Suzana Radulović, predstavnik UPCG Mirza Mulešković, predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković, izvršna direktorica AMM-a Anđela Radosavović i predsjednik CEO foruma Slavoljub Popadić, izvršni direktor Američke privredne komore (AmCham) dr Marko Miročević, izvršna direktorka Savjeta stranih investitora Marija Šuković, kao i menadžeri u Montenegro biznis alijansi Bojana Kalezić i Milan Dragić.

Učesnici su ocijenili da su njihove poslovne asocijacije na istom zadatku zaštite interesa kompanija članica, pa su razmatrali modalitete buduće saradnje koja, smatraju, treba da bude adekvatno strukturirana i sa jasnim prioritetima.

Predsjednik Komore Golubović predložio je da se formira koordinaciono tijelo od predstavnika svih poslovnih asocijacija koje će razmatrati teme od značaja za privredu i artikulisati zajedničke stavove asocijacija prema donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. U cilju ostvarenja što direktnijeg dijaloga sa nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti, razmatrana je mogućnost organizovanja Parlamenta preduzeća u čijem radu bi učestvovali predstavnici svih poslovnih asocijacija.

Na skupu je preliminarno raspravljano o radnom zakonodavstvu, poslovnom ambijentu, dualnom obrazovanju, digitalizaciji i sivoj ekonomiji, ključnim temama crnogorske ekonomije o kojima će detaljnije biti riječi na budućim radnim sastancima predstavnika asocijacija.

Izlaganja na ove teme imali su predstavnici Komore, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet dr Mladen Perazić, direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić i sekretarka Odbora udruženja ICT Nada Rakočević. Učesnici sastanka su se saglasili da u svim navedenim oblastima postoji prostor za zajedničko djelovanje i da treba pružiti podršku onim asocijacijama koje već sa donosiocima odluka učestvuju u procesima njihovog unapređenja.

U radu sastanka učestvovali su i savjetnik predsjednika Privredne komore Mitar Bajčeta i šef kabineta Miljan Šestović

          

Datum: 17/07/2018