office@amm.co.me +382 67 933 000

Snaženje dijaloga sa privrednim udruženjima u kreiranju predvidivog i održivog poreskog ambijenta

 
Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima danas se sastao sa predsjednikom AMM-a Budimirom Raičkovićem, predsjednikom CEO foruma AMM-a, Nebojšom Šćekićem i potpredsjednikom za ekonomiju i finansije AMM-a Vinkom Nikićem
 
Razgovarano je o ukupnom poreskom ambijentu u svijetlu aktuelnih izmjena poreskih zakona, sa posebnim akcentom na nacrt Zakona o solidarnom doprinosu koji je stavljen na javnu raspravu.
 
Prepoznat je zajednički interes u intenziviranju komunikacije između MF i poslovne zajednice, u funkciji iznalaženja optimalnih i praktičnih rješenja koja će zaštititi atraktivnost poslovnog okruženja, ali i uvesti dodatni stepen pravednosti i raspodjele dobiti u granama privrede koje su u prethodnom periodu ostvarile ekstra profit.
 
Neophodno je produžiti rok za sprovođenje javne rasprave o predmetnom zakonskom rješenju, kako bi široka javnost, socijalni partneri, relevantne poslovne organizacije, akademska zajednica i strukovna udruženja iznijele svoje stavove i dale sugestije.
 
Ministar je apostrofirao značaj davanja doprinosa svih činilaca privrednog i javnog života u kreiranju predvidivog i održivog poreskog sistema u interesu i privrednika i Države.
 
Predsjednik Asocijacije menadžera CG je iznio ocjenu da je neophodno o svim zakonskim rješenjima imati prethodnu konsultaciju sa poslovnom zajednicom i da smo svi na zadatku da učinimo privredni ambijent atraktivnijim.
 
U Podgorici, 03.03.2023. godine.