office@amm.co.me +382 67 933 000

Završen drugi digitalni samit sa pozivom: Napraviti digitalnu koaliciju za digitalnu Crnu Goru

Drugi crnogorski digitalni samit „DigitalOn“ u organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore još jednom je pokazao da je digitalna transformacija naša realnost, budućnost i zajednički cilj.

Samit je obelježio impozantan broj od blizu 200 prisutnih, a realizovan je uz partnerstvo sa ministarstvima javne uprave, nauke, ekonomije, prosvjete, zdravstva, Upravom za kadrove, Privrednom komorom  Crne Gore, Savjetom stranih investitora, AmCham-om i drugim.

Otvarajuči skup, predsjednik Asocijacije menadžera je u ime AMM-a, učesnika samita i svoje ime, iskazao izraze saučešća povodom žrtava i posljedica zemljotresa u Albaniji.

Raičković je naglasio da kada se pitamo „Digitalizacija sad ili odmah?“, a on bi rekao „juče“. Zašto? „Ako zaostajemo za naprednim tehnologijama i naprednim svijetom, mi nećemo iskoristiti šansu koju objektivno Crna Gora ima. Organizovali smo samit iz jednog razloga – naša želja je bila sinergija. Sinergija svih koji rade na ovome počev od državnih institucija, lokalnih uprava, kompanija, privrednih subjekata i NVO sektora jer mislim da je digitalna transformacija proces koji prvenstveno podrazumijeva promjenu načina razmišljanja. Očekivanja od samita su sljedeća: da čujemo šta se to uradilo, koji su to problemi i izazovi. Zaista očekujem da sa ovog mjesta pošaljemo Vladi Crne Gore i svim akterima u društvu ozbiljne zaključke i pokažemo da je u Crnoj Gori za mnogo stvari bitna sinergija, naglasio je Raičković.

Samit već drugu godinu zaredom podržava Ministarstvo javne uprave. „Digitalna transformacija postaje jedan od najvažnijih zadataka društva u cjelini u kojem svi učesnici moraju biti svjesni da digitalizacija bez ključne transformacije naše svijesti, načina poslovanja, znanja i vještina, ne može biti dovoljna za napredak u ubrzanom savremenom svijetu. Koristiti pametne telefone i poslovna IT rješenja nije više dovoljna mjera istinskog napretka i razvoja digitalnog društva. Ono se mora zasnivati na inovacijama, kvalitetnim i održivim IT rješenjima koja će moći da prate tehnološki razvoj i mijenjaju način na koji poslujemo i u javnoj upravi i u privrednom sektoru. Nove poslovne šanse koje donosi digitalna transformacija mogu se stvoriti, samo kvalitetnim i održivim zakonskim okvirom koji prepoznaje okolnosti digitalnih promjena“, kazala je ministarka Pribilović u uvodnom obraćanju.

Zadovoljstvo što je inicijator ove konferencije privreda, ne krije ni ministarka nauke Sanja Damjanović. Ona smatra da je upravo privreda motor razvoja države, zajedno sa naukom koja konstantno podstiče razvoj novih tehnologija koje vode ka uspješnim transformacijama društva.

„Drago mi je prvenstveno što je Ministarstvo nauke imalo značajnu ulogu na ovom samitu. Iako imamo naziv Ministarstvo nauke, bavimo se i inovacijama pa smo ovdje imali priliku da predstavimo niz aktivnosti koje su bitne za jačanje našeg inovacionog ekosistema, a koji zapravo ide u smjeru da i Crna Gora bude konkurentna u ovoj eri takozvane industrijske revolucije 4.0. Mi ne možemo da ostanemo iza jer imamo veliki potencijal. Danas je ovdje jedna velika sinergija i ono što je jako bitno, u posljednje vrijeme se o digitalizaciji mnogo govori. Znači, moramo da napravimo jednu sinergiju sa našom inovativnom i akademskom zajednicom, a u tome nam je ključna privreda“, kazala je ministarka Damjanović.

Ovaj samit je zaista pokazao da u Crnoj Gori ima i snage i energije da zajedno realizujemo digitalnu transformaciju, smatra Vladan Tabaš, predsjednik Odbora za digitalnu transformaciju AMM a. Definitivno smo uspjeli. Imali smo dva puta više prijavljenih nego prošle godine. Samo limitirani kapacitet nas je primorao da nekoliko dana pred samit zatvorimo mogućnost prijavljivanja“, kazao je Tabaš.

Asocijacija menadžera poziva  IT sektor, bankarski i telekomunikacioni sektor, obrazovnu i akademsku zajednicu, NVO sektor i svakako državne institucije, a posebno ministarstva javne uprave, ekonomije, finansija, nauke i prosvjete, da udruže snage, znanje i resurse i da podrže ideju kreiranja takozvane Digitalne koalicije za digitalnu Crnu Goru, čiji bi sinergetski efekat bio garancija uspješne digitalne transformacije.

Predsjednik Asocijacije gdin Raičković je saopštio je da je Izvršni Odbor AMM-a donio odluku da u cilju dalje afirmacije procesa digitalne transformacije specijalno priznanje „Digitalni lider za 2019. godinu“ dodijeli kompaniji Mtel zbog izuzetnih rezultata i doprinosa koje je dala i daje u ovoj oblasti, kao i podrške svim aktivnostima Asocijacije menadžera Crne Gore.

Takođe Izvršni  Odbor Asocijacija menadžera će uskoro imenovati i digitalnog ambasadora.

Ovdje možete pogledati zaključke.